top of page
Food Photography

עקרונות תזונה נכונה

לילך מוזס תזונאית קלינית

בהתבוננות ארוכת שנים על אנשים , אוכל לסכם ולומר בקצרה כי שני הגורמים שהובילו אנשים להצליח ליישם תזונה נכונה בחייהם לאורך זמן הם קבלה עצמית יחד עם שאיפה ליותר (ולא רק בתזונה, בכלל הצלחה בחיים).

ראייה אקולוגית של התזונה בתוך אורח החיים הבריא כוללת צריכת כמות וסוג מזון המתאימים עבורי. לא יעזור להסתכל על הדשא של השכן (כמה הוא אוכל ואיך הוא כזה רזה) , על מנת שהדשא שלי יהיה ירוק יותר עלי לטפל בו בהתאם (לאכול, להתעמל בהתאם לצרכיי, ולחשוב חיובי).

כדאי לגוון עד כמה שניתן את מקורות המזון על מנת לפזר סיכונים (כמו מקורות לרעלים) ולהגדיל סיכויים לקבל רכיבי תזונה (כמו מינרלים או חומצות שומן נדירים) .

כדאי לי לאכול בזמן. אם דילגתי על ארוחה אשלם על כך במהירה: חוסר ריכוז, עצבנות, זלילה ללא יכולת שליטה מאוחר יותר , שלא לדבר על כאבי בטן וראש.. העולם לא ייעצר אם אעשה הפסקה קצרה לאכול איזה כריך , או להכין לי כוס שוקו.

כדאי לי להתעמל בקביעות. לא משנה איך : בתוך הבית או מחוצה לו , בחדר כושר או במגרש הכדורגל, לבד או בקבוצה. ההצלחה טמונה בהתמדה. וההרגשה אח"כ מעולה !

לא אתפס לפרטים הקטנים (האם הלחם עשוי מחיטה נבוטה או טרום נבוטה?...מה זה משנה) , כדאי להסתכל על התמונה הכוללת.

כדאי לערב את כל המשפחה בשינויים. למה רק לך מגיע להיות בריא? זה הזמן ללמד את הילדים לאכול נכון ולבנות להם הרגלים טובים לחיים בריאים. בוודאי שלא יזיק להם או לבת הזוג לאכול נכון, ולך לא יזיק להרגיש שייך ולא לאכול "דיאט" כשכולם אוכלים מכל הבא ליד...

לכל אדם דרך המתאימה לו באופן אישי. אין "שטנץ" . על ידי ניסוי וטעייה כל אדם יכול למצוא את דרכו. לא לפחד לטעות . אם גיליתי טעות, פשוט אנסה לתקן.

כמו בכל התחומים בחיים, גם בתחום התזונתי, יש לנו ניגודי עניינים פנימיים. אני יכולה באותה עת לרצות להגיע לעבודה בזמן וגם להישאר במיטה ולישון עוד שעה. כך באותה עת אני יכולה לרצות להיות קלילה וגם לרצות לאכול את מנת הפסטה הטעימה למרות שאני כבר שבעה . מה שיקבע אם אשמור על משקל תקין עבורי בסופו של דבר, הוא היחס בין האירועים לאורך זמן. כדי להצליח , צריך להכיר בניגודים , ובצורך בהם, ואז להחליט  באיזו דרך לבחור הפעם.

כמו שלאחר כל שבוע עבודה מגיעה שבת למנוחה , כמו שלכל פועל מגיעים מספר ימי חופשה שנתיים, גם אם אקח חופשה מתזונה נכונה , אין זה אומר שלא ניתן לחזור בחזרה. אף אחד לא יכול לפטר אותי מעבודת אורח החיים הבריא , חוץ ממני בכבודי ובעצמי. אז לא אתייאש אם זללתי יותר מדי בחתונה של אחותי או אם אכלתי כל מה שסבתא בישלה בשבת או אם הפסקתי לעשות פעילות גופנית בשבועיים האחרונים כי ירד גשם והיה לי מבחן באוניברסיטה. מצד שני , אין צורך לכפר על "חטאים" בדיאטת "כסאח" זה רק מזיק. פשוט, אחזור למסלול.

על קצה המזלג, התורה על רגל אחת:

נאכל ארוחות עיקריות מאוזנות וארוחות ביניים מזינות לאורך היום, במנות קטנות . בין הארוחות-נמנע מנשנושים.

בכל ארוחה נדאג לפחמימות המספקות אנרגיה זמינה לגוף ונמצאות בדגנים וקטניות, פירות ומוצרי חלב ניגר. בארוחות העיקריות והמאוזנות נדאג להשלים את התזונה עם חלבונים דלי שומן (עוף, בקר רזה, דגים, הודו, ביצה, גבינות רזות) המספקים אבני בניין ותורמים לתחושת השובע , עם ירקות התורמים סיבים תזונתיים, מינרלים וויטמינים, ועם מעט שמנים טובים התורמים להעברת הטעם ולספיגת ויטמינים מסיסי שומן .

נמנע מצריכת מזונות מעובדים המכילים כמות נכבדה של שומנים רעים : כדאי בתחילה פשוט לא להכניס הביתה את כל המוצרים שעברו עיבוד תעשייתי לא הכרחי: נכין פיצה בבית במקום לקנות פיצה קפואה , נכין בעצמנו רטבים לסלט (מה יותר פשוט משמן, מיץ מלימון סחוט ומעט מלח ופלפל?) במקום לקנות רטבים מוכנים, נכין לילדים עוף בתנור במקום נקניקיות ועוד..

פירוט נוסף בלשונית הרכבת תפריט

> שריינו עכשיו את הפגישה הבאה שלנו

bottom of page