
טעם של ילדים ואנשים על הרצף
כידוע על טעם וריח אין להתווכח. לכולנו העדפות שונות לטעמים. אנשים שונים מעדיפים טעמים שונים- מתוקים, מלוחים, פיקנטיים או בעלי טעם תפל, מרירים, חמוצים.
יחד עם זאת, הורים רבים מתלוננים על התפתחות של בררנות אכילה אצל תינוקות ופעוטות והתלונה רווחת עוד יותר אצל הורים לילדים על הרצף האוטיסטי. הורים מדווחים כי בתחילה התינוק אכל מגוון מזונות ועם הזמן הפסיק לאכול מזונות שונים וצמצם משמעותית את המגוון.
רווחת המחשבה בציבור כי לילדים בכלל, ולאוטיסטים בפרט יש טעם מסויים. פגשתי בהורים הבטוחים כי הילד לא יאכל כלל אם המזון לא יהיה מתוק או מלוח.
ואכן, לתינוקות העדפה ידועה לטעמים מתוקים ומלוחים.
יחד עם זאת יש ראיות שככל שהעובר נחשף לטעמים מרירים (כמו ירקות) ברחם אימו והתינוק דרך חלב האם עולה הסיכוי שיקבל אותם. בנוסף, ככל שחושפים את התינוק לירקות עם התחלת שלב המוצקים (לאחר גיל 6 חודשים) הסיכוי שיאכל אותם עולה.
כלומר , חשיפה חוזרת ומוקדמת לטעמים שונים מעלה את הסיכוי לקבלתם.
באותה מידה, ככל שתהיה חשיפה חוזרת לטעמים מתוקים ומלוחים הפעוט יעדיף לאכול מזונות מתוקים ומלוחים.
במהלך השנים ראיתי בוגרים על הרצף האוטיסטי מתחילים לאכול מזונות שלא אכלו שנים רבות בעקבות חשיפה חוזרת והיעדר אלטרנטיבה מועדפת.
אז מה לעשות?
אימהות הרות ומניקות : מומלץ לאכול מגוון טעמים, להעדיף מזון ביתי, לגוון ולהעשיר את התפריט בירקות.
התחלת הטעימות אצל תינוקות בני חצי שנה: להתחיל מירקות ובשר, להימנע מהמתקה וההמלחה של המזונות.
תינוקות ופעוטות: לא לוותר. להמשיך לחשוף למזונות ביתיים לא תעשייתיים.
כמובן, חשיפה למזונות אין פירושה להכריח תינוק/ פעוט לאכול, אלא פשוט להמשיך להציע ולא להחליף במזון המתוק/ המלוח.
להימנע מהכשלה עצמית: לא להציע ביסקוויטים, מחיות תעשייתיות, ממתקים, חטיפים, מוצרי חלב ממותקים. הילדים יפגשו את כל המוצרים האלה ממילא בימי הולדת, אצל חברים.. הכנסה של מוצרים אולטרה- מעובדים הביתה לא תעודד אכילה מאוזנת .
לא פחות חשוב : לנהל ארוחה מזמינה ונעימה, ועל כך ארחיב בהזדמנות אחרת .